Sjaki-Tari-Us

Niet minder maar anders begaafd

Kijk hier voor updates over dit bijzondere project:

Updates

Nico Schrijft

Onder het motto: ‘Niet minder, maar anders begaafd!’ zet de stichting Sjaki-Tari-Us zich op Bali in voor kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Een mooi motto, dat ook goed past bij het werk van Stinafo: kinderen met een beperking helpen hun dromen waar te maken!

Nico is bestuurslid van Stinafo
Hij gelooft in het belang van kunst & cultuur en sport & bewegen voor alle kinderen. #samenvoorhetgehandicaptekind

"Wat me meteen opvalt is de open en prettige sfeer: je voelt je er gelijk thuis."

Sjaki-Tari-Us diende onlangs bij ons een aanvraag in voor een muziekproject. Namens Stinafo heb ik een werkbezoek gedaan aan de Stichting om te bezien wat wij voor hen kunnen betekenen. De stichting werkt op twee locaties. De eerste die ik bezoek is in het noorden van Bali, in de provincieplaats Singaraja. De school ligt in een buitenwijk en is gehuisvest in een woonhuis, wat door Sjaki-Tari-Us wordt gehuurd.

Bezoek locatie Singaraja

Wat me meteen opvalt is de open en prettige sfeer: je voelt je er gelijk thuis. Een Nederlands echtpaar dat voor een jaar vrijwilligerswerk doet op Bali geeft een rondleiding en vertelt alle ins en outs. Er blijken vier kinderklassen, een tienerklas en een ‘sensokamer’ in het gebouw te zijn.

Ik ontmoet er ook het schoolhoofd, Tedi Nopiana; een enthousiaste en gedreven man. Hij legt uit dat de school de leerlingen voorbereidt op een zinvolle toekomst. Zo wordt er gekeken naar de beperkingen van ieder kind individueel, maar vooral naar de talenten.

Cognitieve vaardigheden als taal en rekenen (of tellen) zijn ook belangrijk, maar vooral kunst en cultuur en sport en bewegen zijn belangrijke ingangen om de kinderen te motiveren en ze te leren samen te werken, om te gaan met winst en verlies én creatief te denken. De Balinese docenten (inclusief het schoolhoofd zelf) worden continu geschoold. Vrijwilligers en stagiaires uit Nederland spelen hierbij een belangrijke rol.

Opvallend is dat moeders en oma’s hun (klein)kinderen ’s morgens naar school brengen en de hele ochtend op het schoolterrein aanwezig blijven (de lessen zijn van 9.00-12.00u). Dit wordt niet als storend ervaren; het geeft het team juist de mogelijkheid ouders te helpen in de omgang met hun kind met een beperking.

Bezoek locatie Lodtunduh

Daarna is het tijd om door te gaan naar de tweede locatie: een school op tien minuten rijden van Ubud, in het binnenland van Bali, in het plaatsje Lodtunduh. De school is gevestigd in een volledig nieuw en sfeervol gebouw en bestaat uit drie kinderklassen (van elk zo’n acht kinderen), een tienerklas met een atelier, een warung (klein restaurantje) en een winkeltje. De kinderen krijgen hier ook les van 9.00u – 12.00u. De tieners zijn er elke middag tot 15.30u.

De klassen zijn ruim opgezet. Ook hier een meer dan prettige sfeer en kinderen die in de klassen ieder op hun eigen niveau aan het werk zijn.

De school bezit een bus, waarmee de leerlingen zo nodig worden gehaald en gebracht. De bus is er gekomen door een financiële impuls van de Rotary Amsterdam en stichting Wilde Ganzen. Het nieuwe zwembad naast de school blijkt niet van Sjaki-Tari-Us. Er kan worden gezwommen, maar dan moet er wel huur worden betaald.

Mooie gesprekken

Bij de koffie heb ik een mooi gesprek met Julian, een gepassioneerde jonge kerel van 32 uit Nederland. Tijdens zijn SPH-opleiding liep hij stage bij Sjaki-Tari-Us, vervolgens is hij blijven ‘hangen’. Hij werkt hier inmiddels ruim acht jaar, begeleidt de stagiaires uit Nederland en verbindt waar nodig alles aan elkaar.

Zoals gezegd heeft de school een warung en een shop. In de warung wordt door de tieners van de school gekookt voor gasten. Er staan allerlei lokale gerechten op de menukaart, het terras met uitzicht op de rijstvelden doet de rest. In de shop zijn allerlei lokale producten te koop, gemaakt door de tieners. Met de inkomsten van de warung en de shop wordt de school financieel ondersteund.

Tot slot

Onder de indruk keer ik weer naar mijn eigen hotel terug. En ik weet zeker: Stinafo zal zich de komende twee jaar graag inzetten om het muziekproject te laten slagen. Aan de inzet van diegenen die dit namens Stinafo gaan doen, zal het niet liggen, en datzelfde geldt voor de medewerkers van de twee scholen op Bali. Muziek en kinderen met een verstandelijke beperking; het blijkt al langer een prachtige match te zijn, waar je ook op de wereld woont of waar je ook op de wereld naar school gaat!

Ik zal me er graag voor inzetten dit project financieel mogelijk te maken. Helpt u mee?

Hoe help jij mee?

Door financiële bijdragen van betrokken donateurs kunnen wij belangrijke projecten zoals deze ondersteunen.

Uiteraard kun je Stinafo ook op andere manieren ondersteunen. Kies een manier die bij jou past en waarmee je het verschil kunt maken.

Bedankt voor je inzet en betrokkenheid.

Nico Teunissen, bestuurslid Stinafo

 

Jouw gift is meer dan geld

  • ANBI
  • Centraal Bureau Fondsenwerving
  • Vriendenloterij
  • helpfreely
  • whydonate