Werkbezoek Vanessa op Aruba

bezoek projecten op Aruba

Vanessa schrijft

Zoals bekend biedt Stichting Nationaal Fonds Het Gehandicapte Kind niet alleen hulp en ondersteuning in Nederland, maar ook in landen waar Nederland van oorsprong banden mee heeft. In Aruba zijn meerdere projecten gerealiseerd die Stinafo ondersteunt. Om te kijken hoe de situatie is en contacten te onderhouden probeer ik elk jaar namens Stinafo Aruba en Curaçao te bezoeken. In oktober 2018 was het weer zo ver en was ik een week lang te gast op Aruba!

Vanessa is coordinator bij Stinafo
Zij zet zich al ruim 30 jaar bij Stinafo in voor gelijke kansen en mogelijkheden voor alle kinderen. #samenvoorhetgehandicaptekind

"Scol Caiguetio: een school met ambitie voor leerlingen met een verstandelijke beperking en/of met autisme."

Groene vingers

In 2017 deed Scol Caiguetio een aanvraag voor financiële ondersteuning om een Greenhouse te kunnen realiseren.

De school wilde graag een tuin op het schoolterrein aanleggen waar de leerlingen kennis maken met de natuur en (moes)tuinieren op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Het idee is dat niet alleen de kinderen betrokken zullen worden bij de tuin, maar ook de ouders en de gemeenschap.

Zij kunnen na verloop van tijd zelf groenten en fruit verbouwen en dat eventueel te verkopen om geld in te zamelen voor onderhoud van de schooltuin. Een mooi streven waar hard naar toe gewerkt wordt!

 

Feestelijke opening Greenhouse Scol Caiguetio

Stinafo heeft dit geweldige project ‘geadopteerd’ en op 10 oktober 2018 was de officiële opening. Wat een geweldig feest hadden ze er van gemaakt! De kinderen hadden samen een lied ingestudeerd en juf Caluda las een mooi zelfgeschreven gedicht voor Stinafo voor. Onder luid gejuich van alle blije leerlingen en leerkrachten mocht ik het lint doorknippen om het Greenhouse te openen.

Het Greenhouse kreeg daarbij ook een nieuwe naam: Nos Hofi (ons tuintje).

Foto Impressie

Digitalisering komt tot zijn recht

Het Greenhouse is het 4e project waarbij Stinafo financiële ondersteuning biedt voor deze school. Eerder werden al de keuken voor kooklessen voor de kinderen, sportmaterialen en aanpassing sporthal en het ICT-lokaal gefinancierd. Tijdens mijn bezoek aan Scol Caiguetio werd me duidelijk dat de leerlingen heel veel baat hebben bij het ICT-lokaal. Veel kinderen komen uit arme gezinnen en hebben thuis geen gelegenheid om kennis te maken met de digitale wereld waarin we leven. Met het ICT-lokaal wordt hier verandering in gebracht. Een ander mooi voordeel is dat de leerkrachten d.m.v. statistieken ook kunnen zien hoe de leerlingen vooruit gaan in hun ontwikkeling.

"Scol Dununman kan er op uit!"

Leerlingen Scol Dununman blij met bus

Op Aruba is nog een bijzondere school: Scol Dununman is een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK). Ook deze school heeft de hulp van Stichting Nationaal Fonds Het Gehandicapte Kind ingeroepen voor financiële ondersteuning voor de aanschaf van een 15-persoons busje. Om dit te financieren organiseerde Scol Dununman zelf een sponsorloop en een koffieochtend en vroeg met succes sponsoring aan bij een Amerikaans bedrijf. Het resterende bedrag voor de aanschaf van de bus heeft Stinafo beschikbaar gesteld. En ook hier was mijn ontvangst overweldigend en zeer enthousiast. Want wat zijn zij blij met de bus! Ze kunnen nu veel makkelijker met een groep leerlingen op pad naar het strand, het sportveld, etc.

 

Bij de officiële doop van de bus was ook de minister van Financiën aanwezig. Zij kwamen met goed nieuws: het ministerie heeft Scol Dununman ontheffing gegeven van belasting voor de bus. Prachtig, want dit biedt de school nog meer mogelijkheden!

Leren (omgaan) met iPads

Evenals bij Scol Caiguetio heeft Stinafo ook bij Scol Dununman een aantal iPads gesponsord.

Het was duidelijk na gesprek met de leerkrachten van de groepen 6 t/m 8 dat de leerlingen heel veel baat hebben bij het gebruik van de iPads. De hand/oog coördinatie wordt gestimuleerd, maar ook is het gebruik van belang voor het aanhaken bij de digitale wereld.

Weer naar huis

Al met al was het een kort, intensief, maar zeer nuttig bezoek aan Aruba. Tijdens zo’n week kan ik niet alleen zien hoe de donateursgelden worden besteed, maar heb ik ook de kans om te netwerken. Ik sprak diverse ministers o.a. over de zorg voor kinderen met een handicap die op het eiland zorgwekkend is. Vooral het vervolgonderwijs voor deze kinderen ontbreekt. Gelukkig heb ik ook meerdere organisaties gesproken die prachtige dingen willen realiseren voor deze en andere kinderen die het moeilijk hebben. Zij zullen nog een aanvraag bij Stinafo indienen. Bovenal heb ik genoten van al die blije mensen die zo dankbaar zijn met datgene wat Stinafo met behulp van donateurs heeft kunnen ondersteunen!

Hoe help jij mee?

Door financiële bijdragen van onze betrokken donateurs kunnen wij belangrijke projecten zoals deze ondersteunen.

Uiteraard kun je Stinafo ook op andere manieren ondersteunen. Kies een manier die bij jou past en waarmee jij het verschil kunt maken.

Bedankt voor je inzet en betrokkenheid!

Vanessa Veenman-Vissers, coördinator Stinafo

 

Jouw gift is meer dan geld

  • ANBI
  • Centraal Bureau Fondsenwerving
  • Vriendenloterij
  • helpfreely
  • whydonate