Een teek verwijderen

Verwijder een vastgezogen teek zo snel mogelijk. Gebruik daarbij nooit alcohol, jodium, olie of andere middelen. En doe het voorzichtig, zonder dat je de teek plet of beschadigt. De teek kun je er met een speciale tekentang, een (teken)pincet met scherpe punt of een tekenkaart uittrekken. Lees bij een tekenverwijderaar altijd eerst even de gebruiksaanwijzing. Ontsmet het beetwondje en noteer in je agenda de datum en de plaats van de tekenbeet.

  

Houd de plek 3 maanden in de gaten

Houd de plek waar de teek gebeten heeft nog zo’n drie maanden in de gaten. Als jij of je kind klachten krijgt, die vergelijkbaar zijn met die van een zomergriep, spierpijn of gewrichtspijn, als je een rode kring rond de plek van de tekenbeet krijgt, of andere afwijkingen op het lichaam ziet die je niet vertrouwt, ga dan naar de huisarts.

Verkeerde diagnose, verkeerde behandeling

Er bestaan heel veel verschillende klachten die bij de ziekte van Lyme kunnen horen. Deze klachten kunnen echter óók bij andere ziektes voorkomen. De ziekte van Lyme wordt daardoor vaak aangezien voor een andere ziekte zoals migraine, reuma, MS of ME. Gevolg is dat patiënten vaak de verkeerde diagnose en daardoor een verkeerde behandeling krijgen, soms met ernstige gevolgen.

Help jij mee?

Stinafo zet zich in voor kinderen en jongeren met een handicap of chronische ziekte. Ons werk berust op drie pijlers: directe hulp, onderzoek en voorlichting. Stinafo is volledig afhankelijk van giften van donateurs. Meehelpen?

 

Meer informatie over Lyme

Voor meer informatie over de ziekte van Lyme verwijzen we graag naar de site van de RIVM.

  • ANBI
  • Centraal Bureau Fondsenwerving
  • Vriendenloterij
  • helpfreely
  • whydonate