Hoe ga je met elkaar om?

We moeten het samen doen in onze maatschappij

Één van de drie pijlers van Stinafo is voorlichting. Door onze inzet en middelen te gebruiken hopen wij  te bereiken dat iedereen zich een gewaardeerd individu voelt van onze maatschappij. Want meedoen en gelijk behandeld worden is als je een handicap hebt nog lang niet vanzelfsprekend. 

Hoe ga je om met mensen met een beperking?

In Nederland vinden we dat iedereen moet kunnen meedoen aan onze samenleving. Maar dat is  helaas niet altijd het geval. Mensen met een handicap lopen regelmatig letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aan. In ons land hebben ruim 2 miljoen mensen één of meer handicaps. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening.

Meedoen met een handicap is nog niet vanzelfsprekend. Omdat de winkel niet toegankelijk is met een rolstoel. Of omdat ze een website niet kunnen lezen of de gesproken teksten op het internet niet kunnen horen. Of omdat ze niet serieus worden genomen. Bijvoorbeeld als een ober hen niet aanspreekt, maar de begeleider. 

Debiel scholentour

Als je verstandelijk gehandicapt bent of maar enigszins anders bent kun je als kind in hele moeilijke situaties terecht komen. Van onschuldige plagerijtjes tot heel veel erger. Met de korte film "Debiel" gekoppeld aan een workshop met rollenspellen leren we kinderen zich te verplaatsen in een ander en zo te ervaren dat we juist heel veel gemeen hebben. 

Met als voorbeeld de verstandelijke gehandicapte Rahima in de film "Debiel" wordt uitgelegd dat het niet 'eng' is als iemand anders is. Maar dat het juist leuk en leerzaam. Hoe ziet de wereld eruit van iemand met verstandelijke handicap? Vaak is dit niet zo veel anders dan iemands eigen leven. Iedereen heeft dromen, ook de hoofdpersoon in de film. En juist door zichzelf te zijn lukt het haar om haar droom te realiseren.

Iedereen voelt zich wel eens 'anders' dan de rest, dat maakt het onderwerp juist universeel en herkenbaar. Met name de sociaal emotionele vaardigheden van de leerlingen worden aangesproken tijdens de workshop en verder ontwikkeld.

  • ANBI
  • Centraal Bureau Fondsenwerving
  • Vriendenloterij
  • helpfreely
  • whydonate