close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Kind raam 600 x 400 reg. afb..png

Valpartijen, verbranding, elektrocutie , je bent het je wellicht niet bewust maar voor kinderen zit een huis soms vol gevaren.


Voorkomen is beter dan genezen! Veel handicaps die na de geboorte ontstaan komen tot stand op momenten van onoplettendheid, of doordat men er gewoon niet op bedacht was dat een situatie voor kinderen gevaar kon opleveren.

Aan alles denken en op alles anticiperen is onmogelijk. Maar met een aantal eenvoudige maatregelen kun je de meest voorkomende (huis) ongelukken vaak voorkomen.

600 x 400 badkamer reg. afbeelding.png

 

Een kindveilige badkamer

 

Veel ongelukken met kinderen gebeuren thuis in de badkamer. Een paar tips om de badkamer wat veiliger te maken.

 

Voorkom glijpartijen

Op een natte badkamervloer ligt het gevaar van een nare glijpartij altijd op de loer. Hoewel kinderen gewend zijn om te vallen, geeft de harde badkamervloer wel andere risico’s. Met een antislip-mat en antislip-stickers kan een val vaak worden voorkomen.

Plaats deze op de vloer maar ook in het bad en in de douchecabine. Er zijn hele leuke stickers te koop die voorkomen dat je uitglijdt. Verder is het natuurlijk belangrijk om kinderen te vertellen om voorzichtig te doen en bijvoorbeeld niet te gaan staan in bad, te rennen of te springen op een natte vloer. 

 

Voorkom verbranding en elektrocutie

Let er verder op dat er geen elektrische apparaten (föhn, scheerapparaat, etc.) voor het grijpen liggen en al helemaal niet in de buurt van water. Gaat je kind in bad of onder de douche, controleer dan altijd de temperatuur en de diepte van het water. Neem deze simpele handelingen op in je routine!

 

Voorkom verdrinking

Peuters lopen grootste gevaar op verdrinking rondom huis of in bad. Babys en peuters hebben kleine longetjes, die vullen zich snel met water. Een bad, een zwembad, een plastic plonsbadje, … vooral baby’s en jonge kinderen kunnen al verdrinken in een paar centimeter water. Laat een baby of jong kind bijvoorbeeld nooit alleen in bad! Ook niet in een badstoeltje!!

 

Gevaarlijke voorwerpen en spullen

Laat geen voorwerpen in de badkamer rondslingeren die gevaarlijk zijn voor je kind. Denk daarbij aan een schaar of haarspelden, maar ook aan waspoeder of parfum. 

 

 

600 x 400 regulier ongeluk thuis.png

 

Een kindvriendelijke huisinrichting

 

Denk goed na over de plaatsing van salontafels, lage bankjes, poefen en andere lage meubels. Kinderen kunnen hier gemakkelijk aan blijven hangen, er over of er af vallen of een lelijke stoot tegen het hoofd krijgen. Leg een antislipmatje onder je vloerkleed tegen het uitglijden.

 

Voorkom ongelukken door kantelende meubels. Zet kasten aan de muur vast. Zet kindveilige sloten op ramen en deuren en zorg voor goed verlichte ruimtes. Voorzie kastjes waar je kind niet in mag komen voor van veiligheidshaakjes. Voorkom vingerbeknelling. Vingers tussen de deur aan de scharnierzijde kan bijvoorbeeld voorkomen worden door deurstrips te plaatsen.

 

Kinderen zijn gek op stopcontacten. Ze hebben allemaal de neiging om er hun vingertjes in te steken of om er met bijvoorbeeld een vork erin te pulken. Alle stopcontacten op kindhoogte moeten kindveilig zijn. Let ook op elektrische toestellen zoals een broodrooster, daar peuteren kinderen graag met een mes of vork in...

 

Een kind ontdekt de wereld graag. Alles is interessant voor ze. Laat geen scherpe voorwerpen slingeren en ruim (keuken)gereedschap na gebruik onmiddellijk op. Chemische producten, medicijnen en dergelijke horen achter slot en grendel. 

 

Haal geen giftige planten in huis, zoals phylondendron en dieffenbachia (even googlen) en zet ze niet in de tuin. Let goed op de omgeving van jouw kind en zorg dat deze veilig is.

 

Vergiftiging e.d.

 

Gele pilletjes, groene capsules, een leuk flesje met een rode vloeistof? Misschien wel een snoepje of limonade? Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen alles onderzoeken, het liefst door het in de mond te stoppen. Kijk in je huis rond en zet voor je kind potentieel gevaarlijke producten  achter slot en grendel. 

trap.png

 

De trap

 

Wij noemen de trap graag apart Een val van de trap kan een ernstig ongeval zijn, omdat dit vaak leidt tot (licht) hersenletsel. Let goed op bij:

- het spelen boven aan de trap

- het op- en aflopen van de trap

 

Er gebeuren ook vaak ongevallen wanneer een kind uit de armen valt of samen met de (groot)ouder/broer/zus/verzorger van de trap valt. Heb je een kind op de arm? Hou in ieder geval met een hand de leuning vast!

 

Antislipstrips, een kinderleuning en een gecertificeerd traphekje boven- en onderaan de trap kunnen al veel valpartijen voorkomen. Zorg voor voldoende licht, laat ze niet op sokken of met gladde schoenen op de trap en laat geen spullen op de trap slingeren.

 

Bovendien: leer je kind, wanneer hij zelfstandig en goed kan lopen, hoe hij de trap veilig op en af kan lopen. 
 

kind bed (1).png

 

Een kindveilige slaapkamer

 

Het meest voorkomende ongeval in de slaapkamer is het vallen uit bed. Veel bedden hebben al een ingebouwde bescherming tegen het uit bed vallen. Maar een bedrekje voorkomt op een eenvoudige wijze dat je kind uit bed valt en zichzelf daarmee ook bezeert. Mocht je kind regelmatig uit bed vallen en je hebt geen bedrekje, let er dan op dat de ruimte naast het bed ook vrij is, zodat het hoofd niet wordt gestoten aan een tafeltje of scherpe hoek. Leg er eventueel een matrasje naast. Zet het bedje niet naast een verwarming.

 

Laat jonge kinderen niet in een hoogslaper slapen of in het bovenste bed van een stapelbed. 

 

Let op verstikkingsgevaar van je baby bijvoorbeeld vanwege knuffels in bed of een donsdeken. Check de plek van het bed ook heel goed op eventuele koordjes en touwtjes, een baby, maar ook een jong kind kan er lelijk in verstrikt in raken.
 

Kind en pan 600 x 400 reg. afbeelding.png

 

Brandwonden komen vaker voor dan je denkt! 

 

Brandwonden komen vaak voor bij kleine kinderen: meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten is jonger dan 5 jaar. Bijna alle verbrandingen bij kleine kinderen vinden plaats in of om het huis. Het aanraken van de warmwaterleiding in de badkamer of keuken, kan leiden tot een eerstegraads brandwond, of erger. Een veiligheidskraan wordt aan de buitenkant nooit heter dan het warme water dat uit de kraan stroomt. Ook hebben deze kranen vaak een temperatuurbegrenzer waarbij een maximale temperatuur is ingesteld. Je kind kan dan de kraan veilig zelfstandig gebruiken, zonder dat het water te heet kan worden.

 

Zorg ervoor dat de kinderen niet met hun handen bij (de pannen op) de kookplaat kunnen. Maar ook hete vloeistof (water, thee, soep), barbecue, friteuse, strijkijzer, open haard, veroorzaken vaak brandwonden bij kinderen.

 

Let daarnaast op het laten slingeren van aanstekers, lucifers en andere brandbare producten. Huisbranden beginnen vaak klein en kunnen vaak worden vermeden. Verder is het verstandig om in ieder geval in de keuken, maar het liefst in het hele huis rookmelders te hangen.
 

traphekje 600 x 400 reg. afbeelding.png

 

Berg gevaarlijke spullen op. Sluit gevaarlijke plaatsen af.

 

Laat geen kleine (gevaarlijke) voorwerpen slingeren binnen handbereik van je kind. Knoopbatterijen zijn vooral gevaarlijk (deze kleine, platte batterijen zijn makkelijk in te slikken), knikkers, kleine blokjes lego, net als plastic zakken, mesjes, etc.. Zorg er ook voor dat schoonmaakproducten en geneesmiddelen systematisch op een hogere plek zijn opgeborgen in een kast die ook op slot gaat. Voorzie ook stopcontacten van een kinderbeveiliging en sluit gevaarlijke plaatsen zoals een trap af met een hekje. Bedenk bij alles dat kinderen creatiever zijn dan je denkt.

 

Breng je zoon of dochter vooral vanaf jongs af aan bij wat de regels zijn voor een veilige omgeving. Dan weten zij ook wanneer zij voorzichtig moeten handelen. Zo kunnen ze veilig spelen en genieten van hun kindertijd.