close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Voorkom tekenbeten, voorkom de ziekte van Lyme!

Gevaar van een tekenbeet

 

Jaarlijks worden in ons land ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Hiervan krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme en daarvan behouden 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten. Kinderen lopen meer risico op ziekte van Lyme: ongeveer een kwart van alle tekenbeten wordt opgelopen door kinderen van 0 t/m 17 jaar. Controleer je kinderen dus altijd goed op een tekenbeet en zorg ervoor dat je een tekenverwijderaar in huis hebt!
 

Teek Out Card - FKH- 600.png

Een handige tekenverwijderaar!

De ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten vormen een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. De kennis schiet tekort, testen zijn onnauwkeurig en de klachten zijn chronisch, concluderen internationale wetenschappers. Fonds Kind & Handicap spant zich in om de ziekte van Lyme te voorkomen.

Teek - Vergroot Hand - Teek Out (Custom).png

 

Hoe ziet een teek eruit?

 

Teken zien eruit als een klein, plat spinnetje. Ze zijn echt piepklein, zo klein als een maanzaadje (0,5-3 mm). Ze vallen nauwelijks op wanneer ze over je huid lopen. Een teek die zich vast heeft gebeten in de huid trekt zijn pootjes wat in. Hierdoor kan het lijken op een moedervlekje, wratje, korstje of een klein bloeduitstortinkje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een doperwt. Waar een muggenbult meestal voor flinke jeuk zorgt, merk je van een tekenbeet meestal niets.

 

In Nederland zijn teken het meest actief van april tot november, maar door het huidige relatief warme herfst- en winterweer kunnen ze veel eerder of later actief zijn.

Tips om tekenbeten te voorkomen

Je kunt niet alles voorkomen om een tekenbeet op te lopen, maar je kunt wel een aantal maatregelen treffen om de kans op tekenbeten te verkleinen.

  • Houd het gras in je tuin kort;
  • Draag beschermende kleding in de natuur en zorg dat je kinderen dat ook doen: dichte schoenen, lange broek, lange sokken en eventueel de broek in de sokken. Daarnaast zie je op lichte kleding een teek sneller;
  • Blijf zoveel mogelijk op de wandelpaden;
  • Gebruik een speciale insectenspray;
  • Ga bij het picknicken niet direct op de grond zitten, maar leg altijd een picknickkleed neer;
  • Niet in de natuur ontlasten. De teek kan overal zitten, dus geen broek omlaag en niet bij struiken of hoger gras hurken;
  • Doe binnen 24 uur een tekencheck na een activiteit in het groen;
  • Als je een teek vindt, verwijder hem dan direct met de tekenverwijderaar;
  • Was kleding na een dag in de natuur op 60 graden. Schudt het eerst goed uit en leg het niet tussen de andere was. Hang jassen het liefst ook apart.
  • Teken zitten ook graag op honden en katten. Laat ze daarom niet bij jou of je kind op de bank liggen of op bed slapen en controleer ze regelmatig op teken.

Waar komen teken voor?

 

Teken komen niet alleen in natuurgebieden als bos, heide en duinen voor. Ook dichtbij huis zoals in parken, groenstroken, langs de slootkant en in je eigen tuinen wemelt het van de teken.

 

Teken zitten onder meer in de strooisellaag van de grond (zoals bladeren), op gras, planten, struiken en in bomen. Teken kruipen op het lichaam of in kleding. Een teek zoekt vervolgens het liefst een warm plekje op je huid, zoals in je oksel, knieholte, liezen, navel, tussen je tenen of billen, op je hoofd of in je nek. Bij baby’s is het luiergebied of de hoofd en hals een veel voorkomende plek.

 

Daarnaast kruipen teken vaak ook in de vacht van dieren. Controleer dus ook je huisdieren regelmatig op een teek. Teken leven net als muggen van bloed. De teek bijt zich vast in de huid en zuigt bloed uit het lichaam.

 

Een teek verwijderen

 

Ben je toch gebeten door een teek? Hier lees je hoe je een teek kunt verwijderen

 

Ben je gebeten door een teek en heb je de teek binnen 24 uur verwijderd? Houd de huid rond de beet drie maanden in de gaten en neem bij klachten na een tekenbeet contact op met je huisarts. Een klein rood plekje op de plek van de beet is een normale reactie van de huid.

 

Zit de teek langer dan 24 uur in de huid? Overleg dan in ieder geval met je huisarts of behandeling gewenst is. 

De ziekte van Lyme

 

Een op de vijf teken draagt een bacterie (Borellia burgdorferi) bij zich die de ziekte van Lyme veroorzaakt. 

 

Teken bijten zich vast in de huid van mensen en dieren. Omdat ze vaak heel klein zijn, valt dit niet altijd op. Na een paar dagen zwellen de teken, door het zuigen van bloed, op tot een bruin of grijs bolletje, ongeveer zo groot als een erwt. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter is de kans dat de teek ziektes overdraagt. Met een antibioticumkuur is de ziekte meestal goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent.

 

Symptomen ziekte van Lyme

 

Meestal is de besmetting zichtbaar door een rode ringvormige huiduitslag op de plaats van de beet en een grieperig gevoel, maar dit is niet altijd het geval! Soms is er ook bijvoorbeeld sprake van het opzwellen van een oorlel of tepel.

 

Als Lyme onbehandeld blijft, kunnen er na enkele weken of maanden klachten ontstaan. Dit zijn klachten als pijn in armen of benen, dubbelzien, flauwvallen en het ontwikkelen van hartritmestoornissen. Jaren na de besmetting kan de ziekte van Lyme nog leiden tot chronische huidproblemen, zenuwklachten, gewrichtspijn en ernstige loop- en oriëntatie klachten.

Teek Out Card - FKH- 600.png

De tekenverwijderaar van Fonds Kind & Handicap

Omdat je dus goed ziek kunt worden van een tekenbeet, is het belangrijk dat de teek zo snel mogelijk verwijderd wordt (binnen 24 uur). Daarom moet je jezelf controleren op teken na een activiteit in het groen. Controleer ook je kleding. Krijg je teken niet uit de kleding? Was je kleding dan op 60 graden of doe ze in de wasdroger.

 

Ben je gebeten door een teek en heb je de teek binnen 24 uur verwijderd? Houd de huid rond de beet drie maanden in de gaten en neem bij klachten contact op met je huisarts. Een klein rood plekje op de plek van de beet is een normale reactie van de huid. Zit de teek langer dan 24 uur in de huid? Overleg dan in ieder geval met je huisarts of behandeling gewenst is.

Meer informatie

 

Voor meer informatie over de ziekte van Lyme verwijzen we graag naar de site van de RIVM.

 

Voordat je de natuur ingaat, kun je op de website www.tekenradar.nl kijken wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. Daarnaast kun je op deze website tekenbeten of een rode ringvormige uitslag melden. Ook kun je verwijderde teken opsturen om te laten onderzoeken of de teek besmet is.

 

Op onze website kun je voorlichtingsmateriaal bekijken en downloaden, zoals een informatief tekenfilmpje voor kinderen en kleurplaten.

Ook kun je meerdere verhalen lezen van kinderen die de ziekte van Lyme hebben opgelopen vanwege een tekenbeet. Lees meer op de pagina Teek Out.

 

Op social media zijn diverse lotgenotengroepen voor mensen die te maken hebben met de ziekte van Lyme:

 

 

"De ziekte van Lyme heeft mijn leven overhoop gegooid"

Lees hier het interview met Suzanne die op haar 19e tijdens een werkvakantie in een bos in Zweden werd gebeten door een teek. 

Lees meer